مهندسی خوردگی

مهندسی خوردگی یکی از علوم تخصصی و پرکاربرد است که به جلوگیری و کنترل خسارت ناشی از خوردگی به روش های اقتصادی و مطمئن کمک می کند. برای اینکه مهندسان خوردگی به خوبی از عهده وظایف خود بر بیایند، باید از اصول خوردگی و عملیات مبارزه با آن، خواص شیمیایی، متالورژیکی، فیزیکی و مکانیکی، مواد آگاه باشند. اطلاع از آزمایشات خوردگی، ماهیت محیط های خورنده، قیمت مواد اولیه، نحوه ساخت و تولید و طراحی قطعات مختلف، برای دانش خوردگی و ارائه بهترین روش کنترل آن ضرورت دارد.

طبقه بندی پدیده خوردگی

خوردگی را به روش های مختلفی طبقه بندی می کنند. در یک روش، خوردگی به دو گروه اصلی “خوردگی در درجه حرارت بالا” و “خوردگی در دمای پایین تر” تقسیم بندی می شود. از یک دیدگاه دیگر می توان فرایند خوردگی را به ترکیب مستقیم یا اکسیداسیون و خوردگی الکتروشیمیایی تقسیم ‌بندی کرد. دیگر روش های طبقه بندی بر اساس محیط خورنده انجام می گیرد. بر همین مبنا با عبارت‌های “خوردگی تر” و “خوردگی خشک” رو به رو هستیم. خوردگی تر در حضور یک مایع انجام می گیرد. این مایع می تواند الکترولیت باشد یا محلول هایی که محیط خورنده را فراهم می سازند.

اهمیت مهندسی خوردگی در صنعت

مهندسان خوردگی باید با تخصص و استفاده از خلاقیت خود و به کارگیری دانش حرفه‌ای بتوانند مشکلات جدیدی را که در صنایع مختلف ناشی از انواع خوردگی به وجود می آید، برطرف کنند. از آنجایی که صنایع به تدریج پیشرفته تر می شوند، ارائه انواع آلیاژهای متنوع، اجتناب‌ناپذیر است. در همین راستا پدیده‌های خوردگی ممکن است اتفاق بیفتد. مثلاً مقاومت فولاد ضد زنگ حاوی درصد معینی فلز کروم و نیکل، یا آلیاژهایی شامل آهن، کروم و آلومینیوم با یکدیگر متفاوت هستند. پس درک فرایند خوردگی به جلوگیری از این پدیده در انواع آلیاژهای جدیدتر کمک می کند.

مهندسان خوردگی باید با مهندسان مواد همکاری داشته باشند. انجام تست های غیر مخرب توسط مهندسان و بازرسان طبق استانداردهای جهانی انجام می گیرد. رشته مهندسی خوردگی بسیار پرطرفدار بوده و کاربردهای گسترده ای در انواع صنایع دارد.

انواع خوردگی در صنایع

طبق یک طبقه بندی اصولی، پدیده خوردگی شامل انواع مختلفی است که در هر کدام، عامل به وجود آورنده با سایرین متفاوت است. ۸ نوع کلی برای پدیده خوردگی تعریف شده است؛ خوردگی یکنواخت؛ خوردگی گالوانیک؛ خوردگی شیاری؛ خوردگی حفره ای؛ خوردگی بین دانه ای؛ خوردگی جدایش انتخابی؛ خوردگی سایشی و خوردگی توام با تنش.

در صنایع مختلف ممکن است یک یا چند نوع از انواع خوردگی های فوق اتفاق بیفتد. انواع مشکلات و خسارت های ناشی از خوردگی، نشان دهنده اهمیت علم مهندسی خوردگی است و باید توسط متخصصان و مهندسان همین حوزه بررسی شود. روش های جلوگیری از خوردگی در هر کدام از انواع فوق، متفاوت است. بررسی خوردگی و دلایل آن به اندازه ای اهمیت دارد که می‌تواند یک کارخانه یا صنعت را از انهدام و خسارت در امان نگه دارد.

بیشتر بخوانید