107
3 دقیقه
انواع مواد شیمیایی صنعتی
انواع مواد شیمیایی صنعتی

انواع مواد شیمیایی صنعتی

انواع مواد شیمیایی صنعتی شامل مواد اولیه هستند که برای استفاده در فرآوری صنعتی سایر مواد و محصولات شیمیایی به کار می روند. برخی از مواد شیمیایی صنعتی فقط در فرآیندهای تولید صنعتی استفاده می شوند در حالی که بسیاری دیگر به عنوان مواد تشکیل دهنده در محصولات تجاری که در بازارهای مصرف ارائه شده اند، به کار می روند. در واقع بسیاری از این مواد شیمیایی هم به عنوان ماده تولیدی و هم به عنوان ماده اولیه مصرفی مورد استفاده قرار می گیرند.

طبقه بندی انواع مواد شیمیایی صنعتی، گسترده است، از جمله: حلال ها، واکنش دهنده ها، روان کننده ها، پوشش ها، رنگ ها، جوهرها، رزین، تثبیت کننده ها، نرم کننده ها، عطرها، بازدارنده های شعله، مواد هادی و عایق ها. مواجهه با بسیاری از این مواد شیمیایی می تواند اثرات مضری برای افراد یا محیط زیست داشته باشد.

برخی از مواد شیمیایی صنعتی، POP هستند. اثرات مواد شیمیایی صنعتی که POP هستند بر سلامت انسان اثرات نامطلوب دارد؛ از آن جمله می توان به تحریک خفیف پوست، سرگیجه و سردرد، تا اثرات مزمن بر سیستم ایمنی، اختلالات تولید مثل، اختلالات عصبی و غدد درون ریز اشاره کرد. برخی مواد POPهای صنعتی نیز به عنوان عوامل ایجاد کننده سرطان شناخته می شوند.

همه ترکیبات شیمیایی POP ویژگی های مشترک دارند. آنها برای مدت زمان طولانی، دست نخورده باقی می مانند و تجزیه نمی شوند؛ در نتیجه فرآیندهای طبیعی خاک، آب و به ویژه هوا، به طور گسترده در سراسر محیط پخش می شوند؛ در بافت چربی موجودات زنده از جمله انسان انباشته می شوند و در غلظت های بالاتر در سطوح بالاتر در زنجیره غذایی یافت می شوند؛ همچنین برای انسان و حیات وحش، سمی هستند.

مواد شیمیایی صنعتی که در حال حاضر در کنوانسیون استکهلم، در دسته آلاینده های آلی پایدار (POPs) گنجانده شده اند عبارتند از:

  • هگزا کلروبنزن
  • هگزا کلرو بوتادین
  • بی فنیل های پلی کلره (PCB)
  • نفتالین های پلی کلره
  • پارافین های کلردار با زنجیره کوتاه (SCCP)
  • هگزا برومو بی فنیل
  • هگزا برومو دی فنیل اتر و هپتا برومو دی فنیل اتر
  • هگزا بودیکلودودکان (HBCDD)
  • پنتا کلرو بنزن
  • اسید پرفلوروکتان سولفونیک، نمک های آن و پر فلوئورو اکتان سولفونیل فلوراید
  • تترا برومو دی فنیل اتر و پنتا برومو دی فنیل اتر کلردان
  • دکا برومو دی فنیل اتر (مخلوط تجاری، c-decaBDE)

مواد شیمیایی POP چیست؟

جالب است تا کمی با تعریف این مواد شیمیایی خطرناک با هم صحبت کنیم:

آلاینده های آلی پایدار (POPs)، یا Persistent organic pollutants، ترکیبات آلی هستند که در برابر تخریب از طریق فرآیندهای شیمیایی، بیولوژیکی و فوتولیتیک مقاوم هستند. آنها مواد شیمیایی سمی هستند که بر سلامت انسان و محیط زیست در سراسر جهان تأثیر منفی می گذارند. از آنجا که آنها می توانند توسط باد و آب منتقل شوند، اکثر POPهای تولید شده در یک کشور می توانند بر مردم و حیات وحش، حتی دورتر از جایی که استفاده می شوند و رها می شوند، تأثیر بگذارند.

تأثیر POP ها بر سلامت انسان و محیط زیست، با هدف حذف یا محدود کردن شدید تولید آنها، توسط جامعه بین المللی در کنوانسیون استکهلم در مورد آلاینده های آلی پایدار در سال ۲۰۰۱ مورد بحث قرار گرفت.

بیشتر POP ها آفت کش ها یا حشره کش ها هستند و برخی نیز حلال ها، داروها و مواد شیمیایی صنعتی هستند. اگرچه برخی از POP ها به طور طبیعی به وجود می آیند (به عنوان مثال از آتشفشان ها)، بیشتر آنها ساخته دست بشر هستند. برخی از مهم ترین دسته های این ترکیبات آلی شامل آلدرین، کلردان، دیلدرین، اندرین، هپتاکلر، HCB، میکس، توکسافن، PCBs، DDT، دیوکسین‌ها و دی ‌بنزوفوران‌ های پلی کلر شده است.

بیشتر بخوانید: اهمیت و ضرورت ترجمه تخصصی شیمی

انواع مواد شیمیایی پرکاربرد و پرفروش صنعتی

انواع مواد شیمیایی صنعتی توسط اکثر تولید کنندگان برای کاربردهای صنعتی تولید می شوند. امروزه از این مواد شیمیایی برای مصارف مختلفی از جمله ساخت مواد منفجره، انواع سوخت های مورد استفاده در موتورها، انواع رنگ و پوشش، عایق ها، لوازم آرایشی، شوینده ها و صابون ها استفاده می شود.

صنایع شیمیایی در چند دهه گذشته به سرعت رشد کرده است. مواد شیمیایی صنعتی در بخش های مختلف اقتصاد از جمله کشاورزی، بخش خدمات، بخش ساختمان و تولید کالاهای مصرفی استفاده می شود. استفاده از مواد شیمیایی برای مصرف کنندگان در سراسر جهان، گسترده و متنوع است.

طبقه بندی انواع مواد شیمیایی صنعتی
طبقه بندی انواع مواد شیمیایی صنعتی

بیشتر بخوانید: هزینه نوشتن مقاله مروری چقدر است؟

هر ساله بیش از صدها نوع مختلف از مواد شیمیایی برای مقاصد مختلف تولید می شود. برخی از مهم ترین انواع مواد شیمیایی شامل موارد زیر است:

۱-کلر: یکی از پرکاربردترین مواد شیمیایی در ساخت مواد سفید کننده، شامل کلر است. امروزه کلر با ماده شیمیایی به نام پراکسید هیدروژن جایگزین شده است، زیرا کلر برای محیط زیست مضر است.

۲-اسید فسفریک: یکی دیگر از پرفروش ترین مواد شیمیایی صنعتی، اسید فسفریک است که برای تولید کود استفاده می شود. همچنین این ماده در تولید محصولات غذایی و انواع نوشابه کاربرد دارد.

۳-نیتروژن: نیتروژن یک ماده بی اثر است که اغلب در صنایع برای کنترل و اجتناب از واکنش های حرارتی استفاده می شود. همچنین به عنوان حامل گاز، به عنوان جایگزینی برای هوا استفاده می شود.

۴-کربنات سدیم: یکی از رایج ترین مواد شیمیایی مورد استفاده، کربنات سدیم یا خاکستر سودا است. این ماده در ساخت شیشه و انواع پاک کننده ها استفاده می شود.

۵-اسید سولفوریک: یکی از پرمصرف ترین اسیدهای شیمیایی است که به خنثی کردن مواد قلیایی کمک می کند، سولفوریک اسید است.

۶-سیلیکات سدیم: این سیلیکات یکی از رایج ترین مواد شیمیایی مورد استفاده برای عایق کاری صنعتی است.

۷-سولفات آلومینیوم: آلومینیوم سولفات یکی از پرمصرف ترین مواد شیمیایی صنعتی است که در تصفیه خانه های فاضلاب و در ساخت کاغذ استفاده می شود.

۸-هیدروکسید سدیم: هیدروکسید سدیم به طور گسترده ای در ساخت صابون ها و رنگ ها استفاده می شود. سود یا سدیم هیدروکسید یکی از مواد قلیایی پرکاربرد در صنایع است. از آنجایی که سود، توانایی خنثی سازی اسیدها را دارد، می توان از آن به عنوان یک پاک کننده خوب استفاده کرد.

۹-نیترات آمونیوم: این ماده کریستال مانند سفید، به طور گسترده ای به عنوان کود کشاورزی استفاده می شود. همچنین در بسته بندی های سرد، برای کاهش جراحات و تورم به کار می رود.

۱۰-اوره: یکی دیگر از مواد شیمیایی مهم صنعتی، اوره است که عمدتاً برای کوددهی زمین های کشاورزی استفاده می شود. انواع مختلف خوراک دام نیز حاوی اوره است.

۱۱-اسید کلریدریک: یکی از مفیدترین انواع مواد شیمیایی صنعتی شامل اسید کلریدریک است که در صنایع داروسازی کاربرد زیادی دارد. همچنین برای تولید مواد شیمیایی دیگر نیز استفاده می شود.

۱۲-پتاس: یکی دیگر از مواد شیمیایی رایج که برای مصارف کشاورزی استفاده می شود، پتاس است. این ترکیب همچنین برای تولید صابون، شیشه و سرامیک به کار می رود.

۱۳-دی اکسید تیتانیوم: این ماده شیمیایی یک رنگدانه سفید است که در ساخت محصولات مختلف از رنگ ها گرفته تا افزودنی مواد غذایی استفاده می شود. همچنین در محصولات دارویی مختلف استفاده می شود. تیتانیوم دی اکسید گرید بهداشتی و غذایی با اکسید تیتانیوم گرید صنعتی کمی متفاوت است. تفاوت اصلی این ماده در دانه بندی و خلوص آن می باشد.

۱۴-سایر مواد شیمیایی رایج صنعتی عبارتند از: استون، کربن سیاه، اسید استیک، پروپیلن اکسید، اتیلن اکسید، متانول، وینیل کلرید و غیره. دستیابی به این مواد شیمیایی آسان است زیرا تعداد زیادی از تولید کنندگان و فروشندگان مواد شیمیایی در جهان در حوزه خرید و فروش و تولید مواد شیمیایی صنعتی فعالیت دارند.

خدمات ترجمه تخصصی
خدمات ترجمه تخصصی

 

شما می توانید برای استفاده از خدمات ترجمه تخصصی شیمی و یا تولید محتوا صنایع شیمیایی با ما تماس بگیرید. اگر وبسایت فروش مواد شیمیایی صنعتی را دارید و به محتوای علمی مفید نیاز دارید، پیشنهاد خوبی برای ارتقای وبسایتتان داریم. با ما در ارتباط باشید.

بیشتر بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید